8/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΡΟΝΤΟΥΣ

Ταχ. Δ/νση: Βροντού
Ταχ. Κώδικας: 60100 Κατερίνη
Τηλέφωνο: 23510-55206
Fax: 23510-55206
e-mail: mail@dim-vront.pie.sch.gr

Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2022

Παρουσίαση του Δημοτικού Σχολείου Βροντούς στην 9η Υπουργική Διάσκεψη «Περιβάλλον για την Ευρώπη».

 

Στις 5-7 Οκτωβρίου 2022 έλαβε χώρα στη Λευκωσία η 9η Υπουργική Διάσκεψη «Περιβάλλον για την Ευρώπη» της Οικονομικής Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, με θέμα «Κυκλική Οικονομία, Αειφόρος Τουρισμός και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη». Στο πλαίσιο της Διάσκεψης διοργανώθηκαν Υπουργικές Συνεδρίες με θέμα την Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη αλλά και ειδικές συνεδρίες με αντίστοιχες θεματικές.

Το Περιφερειακό Γραφείο της UNESCO για τις Επιστήμες και τον Πολιτισμό στη Βενετία, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΜΙΟ-ECSDE) διοργάνωσαν ειδική συνεδρία με θέμα «Τα Αποθέματα Βιόσφαιρας της UNESCO στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο ως βασικοί παράγοντες για την εφαρμογή των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και την προώθηση της Εκπαίδευσης για την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΕΑΑ)».

Οι τόποι που έχουν ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO (WNBR) αποτελούν  χώρους μάθησης για την αειφόρο  ανάπτυξη και αναγνωρίζονται ως βασικά εργαλεία για την εφαρμογή της Ατζέντας 2030 και των ΣΒΑ καθώς η ΕΑΑ αποτελεί μέρος των στρατηγικών στόχων του Δικτύου αυτού. Οι καινοτόμες πρωτοβουλίες που υλοποιούν μπορούν να αποτελέσουν καλές πηγές έμπνευσης για όλους τους μαθητές και για σχολεία που περιλαμβάνουν βασικά ζητήματα αειφόρου ανάπτυξης στη διδασκαλία και τη μάθηση. Παράλληλα, η ΕΑΑ και η Εκπαίδευση για την Παγκόσμια Ιδιότητα του Πολίτη, αποτελούν βασικές προτεραιότητες του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO (ASPnet) και ως εκ τούτου, υπάρχουν σαφείς ευκαιρίες για συνέργειες μεταξύ των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας της UNESCO και των Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO.

Στην ειδική συνεδρία συζητήθηκε πώς οι καινοτόμες πρωτοβουλίες που υλοποιούνται στα Αποθέματα Βιόσφαιρας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην προώθηση της ΕΑΑ μέσα από συνέργειες των διαχειριστών των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας, εκπαιδευτικών φορέων (συμπεριλαμβανομένων σχολικών μονάδων), της τοπικής κοινωνίας και του ακαδημαϊκού κόσμου ενώ μέσα  από τις καλές πρακτικές (successstories) που παρουσιάστηκαν αναδείχθηκε ότι τα σχολεία με το έργο τους μπορούν να συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των μαθητών/τριών με τις απαραίτητες δεξιότητες ώστε να αναλάβουν δράσεις για την αειφόρο ανάπτυξη του τόπου τους.

Η Εθνική Συντονίστρια του Δικτύου ΑSPnet στην Ελλάδα, κα Β. Δηλάρη, εκπροσωπώντας τη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών και Διεθνών Θεμάτων του Υ.ΠΑΙ.Θ, παρουσίασε το έργο του Δημοτικού Σχολείου Βροντούς, το οποίο βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, ενός από τα τρία Αποθέματα Βιόσφαιρας στην Ελλάδα.  Στο εν λόγω σχολείο αναπτύσσονται δράσεις όπως ο Μαθητικός Συνεταιρισμός (τη διαχείριση του κυλικείου αναλαμβάνουν οι μαθητές/τριες  με τη στήριξη των εκπαιδευτικών), τα προϊόντα του κυλικείου είναι στο πλαίσιο της Μεσογειακής Διατροφής, τα υπολείμματα τροφών δίνονται στα ζώα του χωριού, οι μαθητές/τριες αναλαμβάνουν να διατηρούν καθαρούς τους χώρους της κοινότητας με βάση την ανακύκλωση οι μαθητές/τριες αναλαμβάνουν το ρόλο επιθεωρητών ενέργειας και πολλές άλλες δράσεις.

Πρόκειται για μια σχολική κοινότητα που καταβάλλει προσπάθειες για να μεταμορφώσει το σχολείο και την τοπική κοινωνία εφαρμόζοντας τους τρεις τομείς της μετασχηματιστικής μάθησης: τον γνωστικό, κοινωνικο-συναισθηματικό και συμπεριφορικό. Πρόκειται για ένα παράδειγμα σχολείου που υλοποιεί την ολιστική σχολική προσέγγιση, ένα αειφόρο σχολείο.