8/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΒΡΟΝΤΟΥΣ

Ταχ. Δ/νση: Βροντού
Ταχ. Κώδικας: 60100 Κατερίνη
Τηλέφωνο: 23510-55206
Fax: 23510-55206
e-mail: mail@dim-vront.pie.sch.gr

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

 Το Δίκτυο Συνδεδεμένων Σχολείων στην Πολωνία απηύθυνε πρόσκληση συμμετοχής στην Πρωτοβουλία με τίτλο «Χάρισε ένα ποίημα» /”Gift a poem”, ως τρόπος ανάμνησης της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης της 21ης Μαρτίου (που καθιερώθηκε από την UNESCO το 1999). Η δράση αυτή προτείνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της 70ης επετείου του Δικτύου Συνδεδεμένων Σχολείων της UNESCO, από την Πολωνική Εθνική Επιτροπή για την UNESCO και το Ίδρυμα Zbigniew Herbert, σε συνεργασία με τη Μονάδα Διεθνούς Συντονισμού ASP net στην UNESCO.

Το σχολείο μας συμμετείχε στην πρωτοβουλία με τίτλο "Χάρισε ένα ποίημα". Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ' τάξης συγκεντρώθηκαν στην βιβλιοθήκη του σχολείου μας, αναζήτησαν και μελέτησαν ποιήματα. Επέλεξαν το ποίημα που τους ενέπνευσε περισσότερο και το αντέγραψαν σε μία κάρτα. Επιλέγοντας το ποίημα αποφάσισαν σε ποιο σημαντικό άτομο θα το δωρίσουν, κάποιον/α φίλο/η, ένα αγαπημένο συγγενικό πρόσωπο ή ακόμα και σε κάποιον/α που δεν βρίσκεται στον στενό τους οικογενειακό κύκλο. 






Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές της δραστηριότητας:

«Η πράξη του να προσφέρεις σε κάποιον λέξεις ποίησης είναι εντελώς ανθρώπινη: μια μορφή φιλικής συν-παρουσίας, πνευματικής υποστήριξης, παρηγοριάς καθώς και ένα μέσο διατήρησης της ελπίδας. Αυτός είναι ο λόγος που θέλουμε να ενθαρρύνουμε τους μαθητές που συμμετέχουν σε αυτή την πρωτοβουλία να βρουν κάποιον/α και να χαρίσουν ένα ποίημα. Όχι μόνο σε ανθρώπους του στενού τους κύκλου (οικογένεια, φίλους, γείτονες και γνωστούς), αλλά και σε μέρη όπου χρειάζεται τόσο συχνά ένας καλός λόγος – σε οίκους ευγηρίας, ορφανοτροφεία, κοινοτικά κέντρα, καταφύγια αστέγων, νοσοκομεία κ.λπ. Έτσι, η συμμετοχή στην πρωτοβουλία «Χάρισε ένα ποίημα» θα μπορούσε να γίνει ένα «μάθημα συμπόνιας», καθώς και μια ευκαιρία να οικοδομήσουμε σχέσεις μεταξύ των γενεών, να δείξουμε ανιδιοτελή ενσυναίσθηση προς τους άπορους, τους εγκαταλειμμένους, τους μοναχικούς. Εν ολίγοις, να οικοδομήσουμε την ειρήνη, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους της UNESCO. Μαζί θα γιορτάσουμε τα 70 χρόνια ASP net UNESCO με λέξεις που είναι πραγματικά σημαντικές, υποστηρικτικές και συμπονετικές, γεμάτες νόημα και ελπίδα».